Image caption

Kdo smo

UPRAVLJALEC SOTESKE

Vse od leta 1946, najprej kot Turistično društvo Vintgar, nato pod imenom Turistično društvo Gorje, urejamo in skrbimo za Sotesko Vintgar. Že 130 let je naš glavni cilj varovanje narave in rastlin v Soteski Vintgar, povezovanje in vključevanje lokalne skupnosti in skrb za nepozabno doživetje ene najlepših sotesk na svetu za vse obiskovalce.

 • Sotesko Vintgar na 55 hektarih vzdržujemo in organiziramo za obisk v Turističnem društvu Gorje.
 • Ko Vintgar spi in narava za sabo pusti zimsko razdejanje, pred vsako sezono na novo pregledamo in obnovimo vse mostove, lesene podeste, betonske površine, oporne zidove in za 1469 m lesenih ograj.
 • Pri vzdrževalnih delih in vodenjih po Soteski Vintgar vsako leto pomaga tudi več kot 50 študentov iz lokalne skupnosti Gorje.

VIZIJA

Soteska Vintgar je naš ponos in vrednota. Obenem nam daje motivacijo za sodelovanje in nove trajnostne premike lokalnih skupnosti Gorje, Bled in Jesenice. Pri Turističnem društvu Gorje
ustvarjamo pogoje za varno in doživeto spoznavanje narave in kulturne krajine tega dela Triglavskega narodnega parka. V Sloveniji in širšem alpskem prostoru želimo postati referenčni primer trajnostnega skupnostnega upravljanja naravne vrednote skladno z njeno nosilno zmogljivostjo.

POSLANSTVO

Naše poslanstvo je dolgoročno vzdržno urejati Sotesko Vintgar za ogled in upravljati obisk na način, ki bo zagotavljal ohranitev njene narave in prvinskosti. Naslednji generaciji lokalne skupnosti si v upravljanje želimo predati neokrnjeno in zdravo Sotesko Vintgar.

VREDNOTE

 • Ohranjamo naravo.

 • Varujemo vode in vodne vire.

 • Smo del lokalne skupnosti in njene identitete.

 • Nadaljujemo in prenašamo naprej tradicijo lokalnega upravljanja.

 • Vključujemo mlade in se ves čas učimo.

 • Sodelujemo in smo vključujoči.

 • Smo zavzeti in učinkoviti.

 • Uporabljamo nove tehnologije in zelene rešitve.

 1. Želimo si, da se v Soteski Vintgar dobro počutimo vsi. Živali, rastline, obiskovalci in domačini. Zato smo za boljšo in varnejšo izkušnjo omejili število obiskovalcev, ki se lahko hkrati nahajate v Soteski Vintgar.
 2. Vaša varnost je naša prioriteta. Sotesko Vintgar upravljamo na način, da na prvo mesto postavljamo varnost naših obiskovalcev in dobrobit prihodnjih generacij.
 3. Varujemo živali in rastline, s katerimi na območju Soteske sobivamo.
 4. Uspešne zgodbe pišemo skupaj z domačini. Vodimo aktiven dialog s predstavniki lokalne skupnosti in države ter nevladnimi organizacijami. Naši glavni zavezniki pri varovanju in upravljanju Soteske Vintgar so Javni zavod Triglavski Narodni park in tri lokalne skupnosti, katerih stičišče in presečišče je območje Soteske Vintgar (Bled, Gorje in Jesenice).
 5. Ustvarjamo zelena in lokalna delovna mesta. Prihodke od obiska vračamo v lokalno skupnost in prispevamo h kakovosti bivanja in urejanju infrastrukture.
 6. Uporabljamo najnovejše zelene tehnologije in vrhunske tehnološke rešitve za trajnostno upravljanje s Sotesko Vintgar.
 7. Spodbujamo in širimo 7 načel odgovornega obiska Soteske Vintgar. Z odgovornim obiskom zmanjšamo svoj negativni vpliv na naravo in prispevamo k bolj varnemu doživetju Soteske Vintgar za nas in druge obiskovalce.

Ohranimo naravo

7 načel odgovornega obiska

Rezervirajmo skupaj termin, ko vam bo Soteska Vintgar dala avtogram v srce. Obiskati jo želi toliko občudovalcev, da smo zaradi varovanja narave in  bolj prvinske izkušnje omejili vstop.

Več

Sočasna omejitev števila obiskovalcev omogoča bolj prvinsko izkušnjo narave, ki smo jo razbremenili prevelikega pritiska. Za obisk Soteske Vintgar si vzemite dovolj časa, da jo začutite kot vrata v Triglavski narodni park. Obisk ni časovno omejen, zato se naužijte razgledov in lepot narave, tudi ko zapustite Sotesko Vintgar in se podate na Pot kralja Triglava ali Pot reke dreves. V povprečju samostojni obiskovalci porabijo 3 ure, ob počasnejšem raziskovanju in počitku lahko tudi več.

Namesto da vstopnico tiskate na papir, vam priporočamo uporabo digitalne vstopnice, ki jo pri vstopu predložite na pametnem telefonu. Digitalne vstopnice kupite pravočasno in pred obiskom Soteske Vintgar na naši spletni strani.

Vsaka zelena odločitev šteje. Vaš obisk Soteske Vintgar je prijaznejši z javnim prevozom, v primeru bivanja na bližnjem Bledu pa se na pot podajte kar peš ali s kolesom.

Več

Vsak cilj je lepši s premišljeno potjo. Zakaj si ne bi organizirali zelenega dneva in pripotovali z vlakom kot pred stoletjem večina obiskovalcev? Izberete lahko tudi prihod z avtobusom, kjer vas na Centralni avtobusni postaji Bled pobere brezplačni VINTGAR Shuttle e-bus. Soteska Vintgar in reka Radovna se najbolj razveselita kolesarjev, saj ju tek koles spominja na nekoč živahen pogon mlinov in žag, ki so prispevale k razcvetu naših krajev. Če spite na Bledu, si lahko kolo tudi izposodite in se z njim pripeljete prav do Vstopne točke VINTGAR.

Tako mogočna narava si zasluži, da smo pozorni na vse, kar nosimo s sabo. Smetenje ni v stilu odgovornih obiskovalcev, ki razumemo, da nam narava daje moč, če ji to omogočamo na dolgi rok.

Več

Odpadke odnesemo s sabo ali izjemoma odvržemo v označene koše pred Vstopnim središčem VINTGAR. Na poti skozi Sotesko Vintgar košev za smeti namenoma nismo namestili, zato varno spravite vse predmete, da vam nič ne more pasti na pot ali v reko. Priporočamo, da za obisk uporabite steklenico vode, ki jo lahko ponovno napolnite in s tem zmanjšate uporabo plastike za enkratno uporabo. Pri Vstopnem središču VINTGAR so na voljo pitnik z bistro vodo in okrepčila, priložnost za osvežitev je tudi na izstopni točki iz Vintgarja, v Okrepčevalnici nad Šumom.

Najlepši pogovor med obiskom Soteske Vintgar imamo domačini z reko Radovno. Če stopamo v miru in pozorno, ne da bi motili druge in sebe, lahko opazimo tok življenja ob reki.

Več

Ob pozorni, do narave in drugih odgovorni hoji skozi Sotesko Vintgar, se nam razkriva neverjetna pestrost rastlinskega in živalskega sveta, saj v Vintgarju sobivajo različne mikroklime. Pomembno je, da spoštujemo njihove zakonitosti in ničesar ne vržemo v vodo ali okolico – ne preglasnih krikov, ne kamenja, vejevja ali drugih predmetov. V Vintgarju se naučimo, da ima gosji red smisel tudi v človeški družbi, saj lahko ob prehitevanju ali prerivanju življenjsko ogrozimo sebe ali druge. Ko mirno sledimo enosmerni poti in se izogibamo premikanju v nasprotno smer, vsem obiskovalcem omogočamo enakovredno in varno izkušnjo. Vaši hišni ljubljenčki so dobrodošli, a jih med obiskom spremljajte na povodcih. Pred uporabo drona ali druge snemalne opreme nas predhodno obvestite in pridobite obvezno soglasje.

To je svet, ki ga je skozi tisočletja gradila narava in nas nazadnje spustila vanj, da ga obiščemo, ne da bi ga spreminjali ali posegali vanj.

Več

Naj bo prizor narave in življenja v Soteski Vintgar še tako dih jemajoč, moramo narediti vse, da mu pomagamo, da tak ostane še tisoč let.  Pomembno je, da ne vznemirjamo in ne hranimo divjih živali, ne trgamo rastlin in ne hodimo po neoznačenih poteh, da bi ogrozili naravno ravnovesje. Življenje nekaterih rastlinskih vrst je tako občutljivo, da ga lahko poškodujemo že samo z dotikom.

Vsak kamen in vsaka rastlina morata ostati točno tam, kjer sta. Če si želite nekaj za spomin, pobrskajte v naši trgovinici, kjer je na voljo kolekcija skrbno izbranih izdelkov lokalnih ustvarjalcev.

Naše napotke so izbrusile izkušnje in zaščitniški odnos do narave. Želimo si obvarovati vas in Sotesko Vintgar, zato vam polagamo na srce vse, kar morate vedeti in upoštevati.

Več

Pred obiskom preverimo vremenske razmere in poskrbimo za primerno obutev ter oblačila. Skozi Sotesko Vintgar (od Vstopnega središča VINTGAR do izstopne točke pri slapu Šum) obvezno nosimo varnostno čelado, da vas zavarujemo pred erozijo kamnin, ki lahko kljub varovalnim mrežam odpadejo s strmih sten kot povsod v alpskem svetu. Poskrbeli smo za visoke higienske standarde, zato za pod čelado dobite vedno svežo podkapo. Med obiskom se ne naslanjamo na varovalne ograje in ne zahajamo izven ograjenih ali označenih poti. Plavanje v reki in pri slapu Šum je prepovedano. Nobena fotografija ni vredna življenja. Zato smo vedno najbolj pozorni na svojo varnost in varnost sopotnikov ter vseh drugih obiskovalcev.

Naša lokalna skupnost Gorje živi s Sotesko Vintgar, odkar jo je odkrila in spoznala, da jo mora zaščititi. Domačini že od nekdaj skrbijo, da turistični obisk ne bi ogrozil narave Vintgarja.

Več

Lokalno skupnost je zaščita narave povezala že v času, ko je prof. Albin Belar pionirsko predlagal zavarovano območje Doline triglavskih jezer. Sledilo je odprtje železniške postaje Vintgar. Vse drugo je zgodovina. Nekaj let zatem smo stopili skupaj in se odločno uprli velikemu posegu zajezitve Soteske Vintgar za potrebe hidroelektrarne (1912). Danes ni Gorjanca, ki ne bi bil ponosen na Vintgar in ki ima svojo družinsko anekdoto v povezavi s prvim obiskom. Večina vodnikov Soteske Vintgar, ki nam danes predstavlja priložnosti za razvoj in delo, je mlajših ali starejših generacij domačinov, ki  vam bomo z veseljem zaupali skrivnosti naših krajev.