BOHINJSKO JEZERO – SLAP SAVICA – KORITA MOSTNICE – VOGEL (enodnevni izlet)

Spočijte se ob Bohinjskem jezeru, sprehodite se do slapu Savica in ob koritih Mostnice, s kabinsko žičnico se povzpnite na Vogel.

SLAP SAVICA – Od številnih pritokov Bohinjskega jezera je najbolj pomembna Savica. Njene vode prihajajo na dan iz podzemlja Doline Triglavskih jezer v steni Komarče kot slap Savica, ki je najbolj znan in obiskovan slovenski slap.

www.slovenia.info

PLANŠARSKI MUZEJ V STARI FUŽINI je urejen v opuščeni vaški sirarni, v kateri so še pred nekaj desetletji izdelovali sir. Ohranjena je originalna oprema. Dokumentarno gradivo pripoveduje o življenju planšarjev, sirarnah in sirarskem delu v planinah, transportu v dolino, značilnih bohinjskih planšarskih naseljih in planšarskih zgradbah. Ena slednjih, lesen planšarski stan s planine Zajamniki iz leta 1849, je postavljena tudi v muzeju.

www.slovenia.info

KORITA MOSTNICE, DOLINA VOJE –  Kristalno čist potok Mostnica je nad vasjo Stara Fužina v skale vrezal dva kilometra dolga korita, ki predstavljajo prijeten in nezahteven izlet tik ob Bohinjskem jezeru. Struga potoka se na nekaterih mestih povsem zoži, korita pa so visoka do 20 metrov. V zgornjem toku Mostnice se dolina razširi. To je idilična dolina Voje, s prekrasnimi travniki in (večinoma) počitniškimi hišami. V njenem zatrepu naletimo na okrepčevalnico in čeden slap Voje. V koritih Mostnice je možno tudi soteskanje.

www.slovenia-trips.com

VOGEL  leži v Triglavskem narodnem parku nad zatrepom Bohinjske doline. Do spodnje postaje žičnice  lahko pridete peš po urejenih poteh po severni ali južni obali Bohinjskega jezera. Pripeljete se lahko z javnim prevozom, turistično ladjo ali z avtom, ki ga parkirate na brezplačnem parkirišču. Do zgornje postaje Žičnice Vogel se na več kot 1500 m nadmorske višine udobno pripeljete z gondolo.

V tem prelestnem kraljestvu Zlatoroga vam prav v vsakem letnem času zaigra srce. Najsi bodo čudovite barve, veličastni razgledi ali pa bogastvo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v visokogorju.

www.vogel.si

MOJSTRANA – DOLINA VRATA – ALJAŽEV DOM (enodnevni izlet)

Sledite poti starih gorskih vodnikov po dolini Vrata od Slovenskega planinskega muzeja po poti Triglavske Bistrice do Aljaževega doma.

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ – V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

Slovenski planinski muzej bo s svojo zgodovinsko pripovedjo o delovanju Slovencev v domačih in tujih gorah ter prikazom lepot in vrednot gorskega sveta trajno ohranjal pomen planinske tradicije slovenskega naroda. Mlade rodove bo skozi vzgojno-izobraževalne vsebine vzgajal v planinskem duhu in v spoštovanju narave.

www.planinskimuzej.si

SLAP PERIČNIK Vrata so naša najbolj znana in verjetno najbolj priljubljena alpska dolina. V svojem zatrepu se zaleti v široko Triglavsko severno steno in le nekaj minut sprehoda od konca ceste pri Aljaževem domu se nam ponudi čudovit pogled nanjo. Tudi tisti, ki se nimate namena vzpenjati naprej proti Očaku, boste tu občutili njegovo mogočnost ter si simbol slovenstva ogledali od blizu, brez posebnega napora. Na poti v Vrata je nujen postanek pri slapu Peričnik. Pravzaprav sta dva, pod spodnjim pa se lahko celo sprehodimo! Enkratna osvežitev v poletju in spektakularno doživetje pozimi, ko slap zamrzne.

www.slotrips.si

ALJAŽEV DOM stoji ob robu gozdne jase v zgornjem delu doline Vrat. Imenuje se po Jakobu Aljažu (1845-1927), Triglavskem župniku z Dovjega, skladatelju in planinskem piscu, ki ima velike zasluge za razvoj slovenskega planinstva in v odporu proti potujčevanju triglavskih gora.

Od Aljaževega doma je prelep razgled na gore in vrhove, ki obkrožajo dolino Vrat, najlepši je pogled na Triglavsko severno steno. Vzhodno se dvigajo stene Cmira, na južni strani stene Begunjskega vrha, desno pa vidimo nad Triglavsko steno vrh Triglava. Od spomenika vidimo vso zgornjo dolino Vrat do Triglavske stene in prelaza Luknja med masivom Triglava in Pihavcem. Zahodno so strma pobočja Stenarja, Dolkove špice, Škrlatice in Rokavov; proti severu so na zahodni strani doline stene Dovškega križa, Škrnatarice in Kukove špice, na vzhodni strani pa gozdnata pobočja Črne gore.

www.slovenia.info

POT TRIGLAVSKE BISTRICE poteka po dolini navzgor, prične se pri meji osrednjega območja parka Pri Rosu, prav pri vstopu v Vrata. Večinoma poteka po stezah in poteh vzdolž Triglavske Bistrice in se le na kratkih odsekih združi s cesto. Celotna pot do zatrepa doline pod Triglavsko severno steno je dolga 10 kilometrov, skupaj z obiskom Peričnika nam bo vzela tri ure hoda. Obisk poti pa lahko poljubno skrajšamo in si ogledamo samo tisti del, ki nas najbolj zanima. Označena je z značilnimi informacijskimi stebrički TNP, na informacijskih točkah pa so pojasnjevalne table.

Triglav je gora in simbol, ki v Vrata pripelje mnoge obiskovalce, največkrat planince. Po gori je naš edini narodni park dobil ime in ob njenem vznožju izvira Triglavska Bistrica, po kateri smo poimenovali našo pot. Po njej vas bo spremljal TRIGLAVČEK – vse dokler na koncu poti ne boste zagledali pravega!

www.tnp.si

KRANJSKA GORA – VRŠIČ – DOLINA SOČE – TRENTA (enodnevni izlet)

Zapeljite se do Kranjske Gore, skočite čez Vršič v dolino Soče in se povzpnite do izvira smaragdne lepotice.

JEZERO JASNA –  Pred začetkom prvih zavojev ceste na Vršič se ustavite na kratek oddih pri jezeru Jasna. Sestavlja ga dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice.

Okoli Jasne se lahko sprehodite po urejenih poteh, privoščite pa si lahko tudi ribarjenje, saj je Jasna znan ribolovni revir. Seveda je dovoljeno le muharjenje.

www.kranjska-gora.si

RUSKA KAPELA je kapelica, postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Zgradili so jo leta 1916. Od njej pa je tudi grob teh vojakov. Spomenik na grobu je v obliki piramide z napisom v ruščini: »Sinovom Rusije«.

www.slovenia.info

AJDOVSKA DEKLICA –  Eno najlepših umetnin, kar jih je oblikovala narava, lahko najdete kar ob poti na Vršič. Kamniti obraz Ajdovske deklice” v severni steni  Prisanka  najlepše vidimo z razglednega grička pri Poštarski koči na Vršiču, vidna pa je tudi iz Erjavčeve koče.

Legenda pravi, da je bajeslovno bitje, ajdovska deklica, sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil Zlatoroga. Druge ajdovske žene so se ob tej nedopustni prerokbi razjezile in prerokovalko spremenile v skalo …

www.kranjska-gora.si

Prelaz VRŠIČ (1611 m ) je najvišji cestni prelaz v Slovenji in povezuje Primorsko ter Gorenjsko. Cesta, ki so jo gradili ruski vojni ujetniki, poteka skozi osrčje Julijskih Alp in razgledi s poti enostavno kličejo po postanku. Sprehod ponuja izredno lep razgled na Prisojnikovo steno ter ostale vrhove na obeh straneh prelaza.

TRENTARSKI MUZEJ predstavlja življenje nekdanje Trente, bogate zbirke etnološke dediščine, kulturnega ter zgodovinskega izročila doline Trente.

Zanimiva za ogled je rekonstrukcija trentarske hiše s črno kuhinjo, ki ponazarja nekdanjo bivanjsko kulturo. Iz planinske zgodovine so na ogled predmeti, ki so jih uporabljali pionirji alpinizma pri svojih vzponih v gore.

www.sloveniaholidays.com

KOBARIŠKI MUZEJ l. svetovne vojne.

www.kobariski-muzej.si

SLAP KOZJAK – V prijetnem gozdičku, dobre pol ure hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas – Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo nas začnejo obdajati vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit tolmun sredi skalnatega amfiteatra. Lepota slapu in enostavnost pristopa sta glavna “krivca” za nekoliko večji obisk.

www.slovenia-trips.com/

KRANJSKA GORA – RATEČE – PLANICA –TAMAR (enodnevni izlet)

Obiščite Kranjsko Goro, ustavite se v Zelencih, obujte pohodne čevlje in nadaljujte pot do Nordijskega centra  Planica ter dalje v dolino Tamar.

NARAVNI REZERVAT ZELENCI Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci.

Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.

www.kranjska-gora.si

NORDIJSKI CENTER PLANICA  je izjemno okolje za nadaljevanje tradicije smučarskih skokov in poletov, za treninge in tekmovanja smučarjev tekačev…

V sklopu Nordijskega centra Planica je nastalo 7 novih skakalnic s spremljajočimi objekti ter izvedla se je obnova letalnice bratov Gorišek.

V osrednjem objektu, ki predstavlja središče tekaškega in skakalnega dela centra, je razgledna ploščad, planiški muzej v dveh etažah, vetrovnik in gostinska ponudba.

Poleg zunanjih tekaških prog v zimskem času lahko tečete tudi poleti na pokritem notranjem tekaškem poligonu.

Doživite spust po jeklenici – Planica Zipline!

Najmlajši obiskovalci se lahko zabavajo v otroškem adrenalinskem parku in v otroškem kotičku v osrednjem tekaškem objektu.

www.nc-planica.si, www.kranjska–gora.si

DOLINA TAMAR POD PONCAMI  je ena od najlepših ledeniških dolin v Julijskih Alpah na skrajnem SZ Slovenije. Tam so nekoč bližnji kmetje izkrčili gozd, uredili dolino in postavili lično pastirsko kočo oz. planinsko postojanko Dom v Tamarju (1108 m). Na zahodu jo omejujejo greben Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m), Jalovška škrbina (2138 m) in Goličica (2394 m), na vzhodu pa greben Ponc. Ob vznožju doline, nedaleč od planinske koče se nahaja prekrasen izvir Nadiže, ki dokaj hitro ponikne v produ, njena voda pa spet priteče na plano kot Sava Dolinka pri Zelencih.

www.mojsvet.info, www.kranjska-gora.si