Image caption

O soteski

SOTESKA VINTGAR

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od središča Bleda. Šele pred 130 leti so trije pustolovci prvič vstopili v skrivnostno Sotesko Vintgar. Lokalna skupnost Gorje je do Vintgarja od vsega začetka zaščitniška. Preprosto ve, da jo mora varovati.

  • Soteska Vintgar je največji naravni spomenik v Sloveniji.
  • Prva zavarovana naravna privlačnost v Sloveniji, ki sprejme omejeno število obiskovalcev.
  • Od otvoritve leta 1893 skozi Sotesko Vintgar vodi urejena, varovana pot.
VINTGAR
Vintgar in okolica
Vintgar v Julijskih Alpah
Pot skozi sotesko Vintgar

Pot skozi sotesko Vintgar

Enosmerna pot skozi Sotesko Vintgar navdušuje več kot 130 let po pustolovskem odkritju. Pot od Vstopnega središča VINTGAR do slapa Šum vodi po utrjenih lesenih mostovih, vpetih v živo skalo. Sprehodite se s tokom reke Radovne, ki je skupaj z ledeniki ustvarila Sotesko Vintgar.

Več o poti

Pot reke dreves

Vas zanimajo nevidne mreže narave, kjer je vsako najmanjše bitje pomembno? Potem po enosmerni Poti skozi Sotesko Vintgar izberite Pot reke dreves. Na Gozdnem vintgarjenju upočasnite korak in prebudite svoja čutila.

Več o poti

Pot kralja Triglava

Vas zanima, kako človek v naročju Julijskih Alp in Karavank sodeluje z naravo? Potem po enosmerni Poti skozi Sotesko Vintgar izberite Pot kralja Triglava. Na Alpskem vintgarjenju začutite utrip in življenje gorjanskih vasi.

Več o poti

Dejstva

VEČ O NASTANKU, ODKRITJU IN ZANIMIVOSTIH

NASTANEK

Legendarno Sotesko Vintgar so brusili in oblikovali ledeniki. Ko so se začeli taliti in umikati, je v dolini nastalo Blejsko jezero. Takrat je reka Radovna začela rezati novo pot na najnižji točki med hriboma Hom in Boršt. Po koncu zadnje ledene dobe je voda znova vztrajno nadaljevala z vrezovanjem Soteske Vintgar. Le na koncu prehoda se je zaradi odporne kamnine vse do danes ohranila stopnja v obliki slikovitega slapa Šum.

Odkritje Vintgarja

Soteska Vintgar je bila neraziskana in nedostopna vse do leta 1891. Takrat je bilo pozimi izredno malo padavin, zato je vodostaj reke Radovne izrazito upadel in po dolgem času omogočil vstop v divji Vintgar. Vanj sta se prva podala domačin in župan Gorij Jakob Žumer ter fotograf in kartograf Benedikt Lergetporer. Očarana nad lepotami sta Sotesko Vintgar ponesla v svet in tako se je pričela več kot 130-letna zgodba o eni najlepših sotesk sveta.

ZELENI SVET 

Na območju Soteske Vintgar najdemo več kot 600 rastlinskih vrst. Zaradi posebnega površja in izrazitih mikroklim rastejo tukaj tudi rastline, ki za okolico niso značilne. Na rečnem dnu in pobočjih, kjer je manj sonca, vidimo visokogorske in pod-visokogorske vrste, na sončnih pobočjih pa se grejejo toploljubne rastline.

Skozi Sotesko Vintgar

Z željo, da bi omogočili prehod skozi Sotesko Vintgar, so domačini pripravili načrt. Denar za izgradnjo so prispevala podjetja, hotelirji in številni domačini s prirejanjem plesov. Gradnja poti, mostov in galerij je bila zaradi prepadnih sten in divje reke izredno zahtevna. A kljub temu so jo že 28. avgusta leta 1893 slavnostno otvorili.

Geološka zgradba

V Soteski Vintgar lahko opazujemo mikritne apnence, debelejše apnenčaste plasti in zrnate apnence. Izrazite kamninske plasti, ki jih vidimo v visokih stenah, s svojimi nakloni, nagubanostjo in zamiki tudi danes sooblikujejo sotesko.

ZAKAJ PRAV VINTGAR

Izvor imena soteske vse do danes ni pojasnjen. Lahko da izvira iz keltskih časov ali izhaja iz nemške besede Weingarten – po vinogradih v bližini Podhoma. Po zapisih učitelja Janka Žirovnika naj bi ob odprtju nove poti skozi sotesko le to krstili kot Vintgar – po hribu nad Rančo pečjo.
Na območju Soteske Vintgar najdemo več kot 600 rastlinskih vrst. Zaradi posebnega površja in izrazitih mikroklim rastejo tukaj tudi rastline, ki za okolico niso značilne. Na rečnem dnu in pobočjih, kjer je manj sonca, vidimo visokogorske in pod-visokogorske vrste, na sončnih pobočjih pa se grejejo toploljubne rastline.

SLAP ŠUM

Še pred odkritjem soteske je bil Vintgar domačinom in kasneje tudi obiskovalcem iz bližnjega Bleda poznan zaradi slapu Šum. Sprva so ga občudovali iz bregov njegovega globokega tolmuna, kasneje pa tudi iz višine visečega mostu, ki so ga nad njim zgradili leta 1878. Slikovita podoba slapu je bila pogosto navdih slikarjem in fotografom ter kot kulisa del slavnostnih dogodkov v soteski.

Živalsko kraljestvo

Bistre čiste vode in neokrnjeni bregovi reke Radovne so dom številnim ogroženim živalskim vrstam. Med skalami na dnu reke se skriva kapelj, riba, ki se močnemu toku divje reke upira s ploščato obliko telesa. Na njenih bregovih gnezdi povodni kos, edina ptica med pevkami, ki se v iskanju hrane tudi potaplja. Pozimi, ko ostale reke pomrznejo, si v Soteski Vintgar najde zatočišče tudi vodomec.

Kulturna dediščina

Kjer je skozi tisočletja reka Radovna oblikovala Sotesko Vintgar, je človek v 20. stoletju zgradil mostove, jezove in predore. 34 m visoko nad reko Radovno se pne največji v celoti ohranjen kamniti železniški ločni most pri nas. Pod njim je zajetje hidroelektrarne Vintgar, danes najstarejše delujoče elektrarne v Sloveniji.

Kako do nas

Izberite svoj način prihoda

Vintgar shuttle

S Centralnega parkirišča VINTGAR LIP in drugih dveh parkirišč, VINTGAR Blejska Dobrava in VINTGAR Blejski grad, potekajo redni brezplačni prevozi z VINTGAR Shuttle e-busom do Vstopnega središča VINTGAR. Psi so dobrodošli, vendar morajo na VINTGAR Shuttlu imeti nagobčnik. Dobro preverite časovnico, da boste pri vstopu pravočasno, vsaj nekaj minut pred vašim rezerviranim terminom za vstop.

Ohranimo naravo

7 načel odgovornega obiska

Rezervirajmo skupaj termin, ko vam bo Soteska Vintgar dala avtogram v srce. Obiskati jo želi toliko občudovalcev, da smo zaradi varovanja narave in  bolj prvinske izkušnje omejili vstop.

Več

Sočasna omejitev števila obiskovalcev omogoča bolj prvinsko izkušnjo narave, ki smo jo razbremenili prevelikega pritiska. Za obisk Soteske Vintgar si vzemite dovolj časa, da jo začutite kot vrata v Triglavski narodni park. Obisk ni časovno omejen, zato se naužijte razgledov in lepot narave, tudi ko zapustite Sotesko Vintgar in se podate na Pot kralja Triglava ali Pot reke dreves. V povprečju samostojni obiskovalci porabijo 3 ure, ob počasnejšem raziskovanju in počitku lahko tudi več.

Namesto da vstopnico tiskate na papir, vam priporočamo uporabo digitalne vstopnice, ki jo pri vstopu predložite na pametnem telefonu. Digitalne vstopnice kupite pravočasno in pred obiskom Soteske Vintgar na naši spletni strani.

Vsaka zelena odločitev šteje. Vaš obisk Soteske Vintgar je prijaznejši z javnim prevozom, v primeru bivanja na bližnjem Bledu pa se na pot podajte kar peš ali s kolesom.

Več

Vsak cilj je lepši s premišljeno potjo. Zakaj si ne bi organizirali zelenega dneva in pripotovali z vlakom kot pred stoletjem večina obiskovalcev? Izberete lahko tudi prihod z avtobusom, kjer vas na Centralni avtobusni postaji Bled pobere brezplačni VINTGAR Shuttle e-bus. Soteska Vintgar in reka Radovna se najbolj razveselita kolesarjev, saj ju tek koles spominja na nekoč živahen pogon mlinov in žag, ki so prispevale k razcvetu naših krajev. Če spite na Bledu, si lahko kolo tudi izposodite in se z njim pripeljete prav do Vstopne točke VINTGAR.

Tako mogočna narava si zasluži, da smo pozorni na vse, kar nosimo s sabo. Smetenje ni v stilu odgovornih obiskovalcev, ki razumemo, da nam narava daje moč, če ji to omogočamo na dolgi rok.

Več

Odpadke odnesemo s sabo ali izjemoma odvržemo v označene koše pred Vstopnim središčem VINTGAR. Na poti skozi Sotesko Vintgar košev za smeti namenoma nismo namestili, zato varno spravite vse predmete, da vam nič ne more pasti na pot ali v reko. Priporočamo, da za obisk uporabite steklenico vode, ki jo lahko ponovno napolnite in s tem zmanjšate uporabo plastike za enkratno uporabo. Pri Vstopnem središču VINTGAR so na voljo pitnik z bistro vodo in okrepčila, priložnost za osvežitev je tudi na izstopni točki iz Vintgarja, v Okrepčevalnici nad Šumom.

Najlepši pogovor med obiskom Soteske Vintgar imamo domačini z reko Radovno. Če stopamo v miru in pozorno, ne da bi motili druge in sebe, lahko opazimo tok življenja ob reki.

Več

Ob pozorni, do narave in drugih odgovorni hoji skozi Sotesko Vintgar, se nam razkriva neverjetna pestrost rastlinskega in živalskega sveta, saj v Vintgarju sobivajo različne mikroklime. Pomembno je, da spoštujemo njihove zakonitosti in ničesar ne vržemo v vodo ali okolico – ne preglasnih krikov, ne kamenja, vejevja ali drugih predmetov. V Vintgarju se naučimo, da ima gosji red smisel tudi v človeški družbi, saj lahko ob prehitevanju ali prerivanju življenjsko ogrozimo sebe ali druge. Ko mirno sledimo enosmerni poti in se izogibamo premikanju v nasprotno smer, vsem obiskovalcem omogočamo enakovredno in varno izkušnjo. Vaši hišni ljubljenčki so dobrodošli, a jih med obiskom spremljajte na povodcih. Pred uporabo drona ali druge snemalne opreme nas predhodno obvestite in pridobite obvezno soglasje.

To je svet, ki ga je skozi tisočletja gradila narava in nas nazadnje spustila vanj, da ga obiščemo, ne da bi ga spreminjali ali posegali vanj.

Več

Naj bo prizor narave in življenja v Soteski Vintgar še tako dih jemajoč, moramo narediti vse, da mu pomagamo, da tak ostane še tisoč let.  Pomembno je, da ne vznemirjamo in ne hranimo divjih živali, ne trgamo rastlin in ne hodimo po neoznačenih poteh, da bi ogrozili naravno ravnovesje. Življenje nekaterih rastlinskih vrst je tako občutljivo, da ga lahko poškodujemo že samo z dotikom.

Vsak kamen in vsaka rastlina morata ostati točno tam, kjer sta. Če si želite nekaj za spomin, pobrskajte v naši trgovinici, kjer je na voljo kolekcija skrbno izbranih izdelkov lokalnih ustvarjalcev.

Naše napotke so izbrusile izkušnje in zaščitniški odnos do narave. Želimo si obvarovati vas in Sotesko Vintgar, zato vam polagamo na srce vse, kar morate vedeti in upoštevati.

Več

Pred obiskom preverimo vremenske razmere in poskrbimo za primerno obutev ter oblačila. Skozi Sotesko Vintgar (od Vstopnega središča VINTGAR do izstopne točke pri slapu Šum) obvezno nosimo varnostno čelado, da vas zavarujemo pred erozijo kamnin, ki lahko kljub varovalnim mrežam odpadejo s strmih sten kot povsod v alpskem svetu. Poskrbeli smo za visoke higienske standarde, zato za pod čelado dobite vedno svežo podkapo. Med obiskom se ne naslanjamo na varovalne ograje in ne zahajamo izven ograjenih ali označenih poti. Plavanje v reki in pri slapu Šum je prepovedano. Nobena fotografija ni vredna življenja. Zato smo vedno najbolj pozorni na svojo varnost in varnost sopotnikov ter vseh drugih obiskovalcev.

Naša lokalna skupnost Gorje živi s Sotesko Vintgar, odkar jo je odkrila in spoznala, da jo mora zaščititi. Domačini že od nekdaj skrbijo, da turistični obisk ne bi ogrozil narave Vintgarja.

Več

Lokalno skupnost je zaščita narave povezala že v času, ko je prof. Albin Belar pionirsko predlagal zavarovano območje Doline triglavskih jezer. Sledilo je odprtje železniške postaje Vintgar. Vse drugo je zgodovina. Nekaj let zatem smo stopili skupaj in se odločno uprli velikemu posegu zajezitve Soteske Vintgar za potrebe hidroelektrarne (1912). Danes ni Gorjanca, ki ne bi bil ponosen na Vintgar in ki ima svojo družinsko anekdoto v povezavi s prvim obiskom. Večina vodnikov Soteske Vintgar, ki nam danes predstavlja priložnosti za razvoj in delo, je mlajših ali starejših generacij domačinov, ki  vam bomo z veseljem zaupali skrivnosti naših krajev.


Pogosta vprašanja

Več

Pot je srednje zahtevna. Dolžina je odvisna od tega, katero od dveh krožnih (povratnih) tematskih poti boste izbrali.

Pot kralja Triglava, ki vodi skozi Sotesko Vintgar in po pobočju hriba Hom, je dolga 5,7 km. Na poti je 80 stopnic. Pot ponuja lepe razglede proti Bledu in Ljubljanski kotlini. Ker deloma poteka po soncu izpostavljenem terenu, v času poletne pripeke poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem.

Pot reke dreves, ki vodi skozi Sotesko Vintgar in po gozdni poti v bližini naselja Blejska Dobrava, je dolga 4,3 km. Na poti je skupno 296 stopnic. Je krajša, a zaradi stopnic fizično nekoliko bolj naporna, pretežno pa vodi skozi osenčen gozd.

Več

Odvisno od trenutne gostote obiska v Soteski Vintgar, vaše fizične pripravljenosti ter ustavljanja zaradi občudovanja lepot narave in fotografiranja. Predlagamo, da si za vintgarjenje (doživetje Soteske Vintgar in Triglavskega narodnega parka – torej za pot skozi Sotesko Vintgar in vračanje po eni od dveh tematskih povratnih poteh, nazaj do Vstopnega središča Vintgar oziroma VINTGAR Shuttle terminala) vzamete vsaj 3 ure.

Pot je namreč enosmerna krožna in vas po sprehodi skozi Sotesko Vintgar popelje čez alpske gozdove, pašnike in travnike. V času glavne turistične sezone (julija in avgusta) si za vintgarjenje vzemite še malo več časa, saj takrat vintgari povečano število obiskovalcev (čeprav je največje hkratno število v Soteski Vintgar omejeno). Priporočamo prihod takoj ob odprtju, v jutranjih urah ali pozno popoldne. Takrat boste naleteli na najmanj drugih obiskovalcev ter prihranili na času.

Za celotno doživetje potrebujete torej okvirno 3 ure, k temu pa prištejte še prihod (na parkirišče) in vožnjo z VINTGAR Shuttlom do Vstopnega središča VINTGAR in po zaključku vaše poti še vožnjo nazaj.

Več

Krajša opcija obiska je ta, da izberete parkirišče Blejska Dobrava – od koder vas VINTGAR Shuttle e-bus najprej pripelje do Vstopnega središča VINTGAR, kjer vstopite v Sotesko Vintgar (ki vam vzame okvirno 45 minut), po 1,6 km pa se pri slapu Šum direktno vrnete do vašega parkirišča (od izstopne točke je zgolj 10 do 15 minut zložnega vzpenjanja).

Več

Res je, pot skozi Sotesko Vintgar do slapa Šum je enosmerna. Pri slapu Šum si lahko izberete eno od dveh tematskih poti za povratek. Lahko se odpravite na Alpsko vintgarjenje čez Hom ali na Gozdno vintgarjenje čez Blejsko Dobravo. Alpsko vintgarjenje je doživetje kulturne krajine in junakov lokalne skupnosti na Poti kralja Triglava (skupaj s potjo skozi Sotesko Vintgar 5,7 km). Gozdno vintgarjenje je potep čez gozdove in travnike nad Sotesko Vintgar in spoznavanje junakov narave na Poti reke dreves (skupaj s potjo skozi Sotesko Vintgar 4,3 km).

Več

Obisk je primeren predvsem za tiste, ki so zmerno fizično pripravljeni oziroma zmožni intenzivno hoditi več kot dve uri. Prehod ni mogoč z otroškimi ter invalidskimi vozički. Obisk odsvetujemo otrokom, mlajšim od 3 let.

Pot skozi Sotesko Vintgar je enosmerna. Po vstopu morate prehoditi Sotesko Vintgar v celoti, saj hoja v nasprotno smer ni možna. Vsem, ki vam intenzivna hoja povzroča preglavice, priporočamo, da hojo skozi Sotesko Vintgar preskočite in si ogledate glavno zvezdo na koncu Soteske Vintgar – Slap Šum. Dostopen je iz smeri Homa ali z Blejske Dobrave.

Več

Da. Soteska Vintgar je med dežjem odprta. Zapremo jo le v primeru izrednih razmer. V primeru dežja oblecite dežni plašč ter nepremočljive čevlje, v katerih vam ne bo drselo. Dežnikov ne priporočamo, saj na ozkih predelih poti z njimi lahko motite ostale obiskovalce.

Več pogostih vprašanj