Image caption

Marija Terezija in sadjarji: prgarija

Prge so posušene hruške tepke, ki so jih nekoč v vasi Zasip inovativno zmleli v moko in iz nje pekli kruh, štruklje in druge sladke dobrote. Slastne jedi iz prge lahko v Zasipu okusite še danes.

Zvočni vodnik
Zanimivosti

Kaj si lahko ogledate na tej točki

Vas Zasip in prge

Kdo je v Zasip pripeljal hruške tepke, kako je sadje iz Gorjanske občine prišlo vse do Dunajskega dvora in kateri pijači domačini rečejo gorjanski merlot.

Med sprehodom po homskih pašnikih se odpirajo pogledi na vas Zasip. Vasica z okoli 1000 prebivalci se imenuje prgarija, prebivalci pa so znani kot prgarji. Prge so posušene hruške tepke, ki so nekoč rastle pri vsaki hiši. Domačini so jih posušili, zmleli v moko in iz nje pekli kruh. Še danes lahko v vasi poskusite jedi iz prgine moke: kruh, narastek, cvrčke, zvitke, štruklje, polnjene krpice s tepko, …

Marija Terezija in tepke

Zasluge za velike nasade odpornih hrušk tepk je imela Cesarica Marija Terezija, ki je v boju proti lakoti ukazala, da mora vsak na svojem dvorišču zasaditi vsaj eno tepko, ki obilno obrodi in omogoči prehrano tudi v mrzlih in nerodovitnih zimskih mesecih. Zgodbe pravijo, da je bil tisti, ki ukaza ni ubogal, tepen – od tu ime tepke.

Tradicija sadjarstva

V Zasipu pa ne rastejo le hruške. Sadjarstvo je bilo močno razširjeno vse od konca 19. stoletja. Domačini so vzgajali najboljše sorte sadja, ki so jih prodajali na Bled in vse do Dunajskega dvora. Dobra jabolka so bila izjemno cenjena in so se prodajala po enaki ceni kot meso.

Hruševa voda

Hruševa voda je bila zelo popularen napitek za potešitev žeje. Domačini radi pripovedujejo zgodbo, kako je enkrat žejna babica poslala svojega vnučka po kanglico hruševe vode k hruški ob potoku. Vnuku se je zdela »voda« v kanglici izjemno umazana, zato jo je prijazno zlil ven in natočil svežo vodo iz studenca. Babica ob požirku navadne vode namesto sladke hruškine pijače ni bila ravno presrečna.

Črni ribez

V okoliških vaseh izjemno dobro uspeva tudi črni ribez. Iz njega izdelujejo ribezov sok, ki mu zaradi intenzivne rdeče barve rečejo kar »gorjanski merlot«. Iz ribeza kuhajo tudi marmelado in izdelujejo sirupe. Na Kmetiji Pr’ Andreco v Zgornjih Gorjah pa so edini v Sloveniji, ki proizvajajo inovativno ribezovo vino iz črnega ribeza, vode in sladkorja.